Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuran Kurslarý ile Öðren

 

Devlet Bakanlýðý ve Baþbakan Yardýmcýlýðýndan:

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur’an Kurslarý

ile Öðrenci Yurt ve Pansiyonlarý Yönetmeliði (*)

BÝRÝNCÝ KISIM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliðin amacý; Kur’an kurslarýnýn, Kur’an kursu öðrenci yurt veya pansiyonlarýnýn açýlýþ ve çalýþmalarý, kurslarda verilen eðitim-öðretim hizmetleri ile bunlarýn yönetilmesi ve denetlenmesi esaslarýný belirlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, Baþkanlýða baðlý Kur’an kurslarý, Kur’an kursu öðrencileri yurt veya pansiyonlarý ile buralarda yürütülen hizmetleri kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 633 sayýlý Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanuna dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen:

a) Baþkanlýk; Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýný,

b) Müftülük; Ýl ve ilçe müftülüklerini,

c) Müftü; Ýl ve ilçe müftülerini,

d) Müdür; Kur’an kurslarý müdürünü,

e) Kurs Yöneticisi; Kur’an kursu yöneticisini,

f) Yurt veya Pansiyon Yöneticisi; Bu Yönetmeliðe göre açýlan yurt veya pansiyonlarýn yöneticisini,

g) Öðretici; Kur’an kursu öðreticisini,

h) Nöbetçi Öðretici; Yurt veya pansiyonlarda kalan öðrencilerin ders saatleri dýþýnda eðitimleri ve sorunlarý ile ilgilenen görevliyi,

ý) Geçici Öðretici; bu Yönetmeliðinin 21 inci maddesine göre görevlendirilen öðreticileri,

i) Öðrenci; Kurslara devam edenleri,

j) Kurs; Arzu eden vatandaþlara Kur’an-ý Kerim’i usulüne uygun olarak yüzünden okumayý öðretmek, ibadetler için gerekli sure, ayet ve dualarý ezberletmek, hafýzlýk yaptýrmak ve Ýslam Dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarý hakkýnda bilgiler vermek için açýlan Kur’an kurslarýný,

k) Yaz Kursu; Ýlköðretimin 5 inci sýnýfýný bitirenler için tatillerde ve Milli Eðitim Bakanlýðýnýn denetim ve gözetiminde yaz aylarýnda açýlan Kur’an kurslarýný,

l) Yurt veya pansiyon; Kur’an kursunda okuyan öðrencilerin barýnma, yatma ve beslenme ihtiyaçlarýnýn karþýlandýðý yeri,

m) (Ek: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Mülga: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete)

ifade eder.

* Bu Yönetmelik 3 Mart 2000 tarih ve 23982 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanmýþtýr.

ARALIK–2003 Y-28/1

ÝKÝNCÝ KISIM

Kur’an Kurslarý

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Kur’an Kurslarýnýn Amacý

Kurslarýn amacý

Madde 5- Kur’an kurslarýnýn amacý, nitelikleri uygun olan vatandaþlara;

a) Kur’an-ý Kerim’i usulüne uygun olarak, yüzünden okumayý öðretmek,

b) Kur’an-ý Kerim’i doðru bir þekilde okumayý saðlayýcý bilgileri (tecvid, tashih-i huruf ve talim) uygulamalý olarak öðretmek,

c) Ýbadetler için gerekli sure, ayet ve dualarý doðru olarak ezberletmek ve bunlarýn meallerini öðretmek,

d) Hafýzlýk yaptýrmak,

e) Ýslâm Dininin inanç, ibadet ve ahlâk esaslarý ile Peygamberimizin hayatý ve örnek ahlâký (sireti) hakkýnda bilgiler vermektir.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kurslarýn Açýlýþý ve Kayýt Ýþlemleri

Kursun açýlýþý

Madde 6- Kurslar, Baþkanlýkça Milli Eðitim Bakanlýðý ile koordine edilerek gerekli görülen il, ilçe, belde ve köylerde açýlýr.

Kurs binalarý, imkânlar ölçüsünde Baþkanlýkça hazýrlatýlan projelere uygun olarak yaptýrýlýr. Müftülükler, kendi bölgelerinde kurs yapýmý ile ilgili gerçek veya tüzel kiþilerce giriþilecek teþebbüsleri bu açýdan yönlendirirler ve çevrenin ihtiyacýný karþýlayacak olan projeyi Baþkanlýktan temin ederek uygulanmasýný saðlarlar.

Müftülükler, yeteri kadar derslik, yönetim odasý, teneffüs alaný, tuvalet, lâvabo ve benzeri bölümleri bulunmayan yerlerde kurs açýlmasý için yapýlan baþvurularý iþleme koymazlar.

Gerçek veya tüzel kiþilere ait binalarda kurs açýlabilmesi için ayrýca bina sahibinin en az üç yýl süre ile binanýn kullaným hakkýný Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýna vermesi þarttýr.

Hazýrlanan kurs binalarý bizzat ilgili müftü tarafýndan görülerek bu maddede belirtilen þartlara uygunluðu tespit edildikten sonra açýlýþ için Baþkanlýða teklifte bulunulur.

ýlýþ þartlarý

Madde 7- Bir yerde kurs açýlabilmesi için;

a) Yönetmeliðin 6 ncý maddesi esaslarýna göre en az 20 öðrenci alabilecek kapasitede bir binanýn hazýrlanmasý,

b) Milli eðitim ve saðlýk müdürlüklerince bu binanýn eðitim-öðretim ve saðlýk açýsýndan kurs binasý olmaya elveriþli olduðuna dair rapor düzenlenmesi,

c) Eðitim-öðretim için gerekli araç ve gereçlerin temini ile bunlarýn ilgili müftülükçe demirbaþ kaydýnýn yapýlmýþ olmasý,

d) (Deðiþik: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Kurs açýlmasý için en az 15 öðrencinin, öðrenciler küçük ise kanunî temsilcilerinin baþvurmasý,

e) Kurs açýlma teklifinin Baþkanlýða ulaþtýrýlmasý,

f) Kurs açýlmasý istenen bina hakkýnda Baþkanlýða intikal eden mevcut bilgilerin ve çevrenin kursa ihtiyacý olup olmadýðýnýn Baþkanlýk müfettiþleri veya Din Eðitimi Dairesi Baþkanlýðýnca yerinde tetkik ve tespit edilerek deðerlendirilmesi, bu mümkün olmadýðý takdirde Baþkanlýkça verilecek yetkiye göre söz konusu deðerlendirmenin ilgili il müftüsünce yapýlmasý,

gereklidir.

ARALIK–2003 Y–28/2

Baþkanlýkça kursun açýlmasý uygun görüldükten ve mahalline gerekli tebligat yapýldýktan sonra kurs açýlmýþ olur.

Baþkanlýkça açýlan kurslara standart kurs tabelasý asýlýr.

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý dýþýnda vakýf ve dernekler dâhil hiçbir gerçek veya tüzel kiþi tarafýndan kurs açýlamaz.

Kayýt þartlarý

Madde 8- Kursa kayýt olacaklarda aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Türk vatandaþý olmak, (yabancý uyruklu olanlar, Dýþiþleri Bakanlýðýnýn görüþü alýndýktan sonra, Baþkanlýðýn izni ile kursa kaydedilebilirler),

b) Ýlköðretimi bitirmiþ olmak.

Kayýt için gerekli belgeler

Madde 9- Kursa kayýt olacaklardan;

a) Dilekçe,

b) Ýlköðretimi bitirdiðini gösteren belgenin aslý veya onaylanmýþ örneði, yaz Kur’an kurslarý için ise ilköðretimin 5 inci sýnýfýný geçtiðini gösteren karnenin okul yönetimince onaylanmýþ örneði,

c) Nüfus hüviyet cüzdanýnýn fotokopisi veya örneði,

d) 2 adet vesikalýk fotoðraf,

istenir.

Kayýt iþlemleri

Madde 10- Baþkanlýkça ayrý bir tarih bildirilmediði takdirde kayýt iþlemleri her yýl Eylül ayý içinde yapýlýr. Ancak gerektiðinde Ekim ayýnda da kayýt yapýlabilir.

Kursa kayýt için baþvuranlar, gerekli belgeleri tamamlamalarý hâlinde baþvuru sýralarýna göre öðrenci sicil defterine kaydedilirler. Hafýzlýða çalýþan öðrenciler için ayrý sicil defteri tutulur.

Öðrenci durum çizelgeleri

Madde 11- Kursa devam eden öðrencilerin öðrenci durum çizelgeleri, hafýzlýða çalýþan ve Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuyan öðrenciler için ayrý ayrý olmak üzere Ekim ayý sonu itibarýyla ilgili kurs yöneticisi tarafýndan doldurulup imzalanarak müftülüðe teslim edilir. Bunlardan hafýzlýða çalýþanlarýn öðrenci durum çizelgeleri müftülükçe onaylandýktan sonra bir nüshasý ile yüzünden okuyanlarýn kýz-erkek olarak sayýlarý en geç Kasým ayý sonunda Baþkanlýkta olacak þekilde gönderilir. Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuyanlarýn öðrenci durum çizelgeleri müftülükte muhafaza edilir.

Öðrenci nakli

Madde 12- Kurs öðrencilerinin baþka bir kursa naklen gitmeleri hâlinde, bunlarýn ayrýlýþ ve kayýt iþlemleri geciktirilmeden ilgili müftülüklerce yapýlýr.

Kayýt silme

Madde 13- Aþaðýdaki hâllerde öðrencilerin kursla iliþkileri kesilir.

a) Bir ders yýlýnda özürsüz toplam 45 gün veya aralýksýz 30 gün devamsýzlýðý olanlar,

b) Yönetimce belirlenen kurallara uymayan, kursun düzen ve disiplinini bozan, verilen ödev ve görevleri yapmayan, tutum ve davranýþlarý Ýslâm Dininin inanç, ibadet ve ahlâk esaslarý ile baðdaþmayan öðrencilerden yazýlý olarak iki defa uyarýldýðý hâlde tutum ve davranýþlarýnda düzelme olmayanlar.

Kursla iliþkileri kesilen öðrencilerin yurt veya pansiyonla da iliþkileri kesilir ve bunlarýn ayrýlýþ sebepleri ile tarihleri sicil defterine iþlenir.

MART-2000ARALIK–2003 Y-28/3

Kurslarda öðrenci mevcudu

Madde 14- Kurslarda sýnýf mevcudunun 15 öðrenci olmasý esastýr. Ancak öðretici sayýsýnýn yeterli olmadýðý hallerde bu sayý 30’a kadar çýkabilir. Öðrenci sayýsýnýn 30’u aþmasý halinde ikinci bir sýnýf açýlýr. Öðretici sayýsý elveriþli olduðu hallerde mevcut öðrenciler, öðreticiler arasýnda müftülükçe taksim edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretim

Program ve uygulanmasý

Madde 15- Kurslarda Baþkanlýkça hazýrlanan eðitim ve öðretim programlarý uygulanýr. Derslerde, Baþkanlýkça yayýnlanan ders kitaplarý ile diðer eðitim araçlarý kullanýlýr.

Eðitim-öðretimin baþlamasý ve sona ermesi

Madde 16- Kursta eðitim-öðretim, Ekim ayýnýn ilk haftasýnda baþlar, Mayýs ayýnýn son haftasýnda sona erer.

Hafýzlýk yapacaklarýn seçimi

Madde 17- Hafýzlýða ayrýlacak olan öðrenciler, yýlsonu sýnavlarýnda, Kur’an-ý Kerim’i yüzünden iþlek olarak okuma ve ezber kabiliyetleri de dikkate alýnarak, sýnav komisyonlarýnca seçilirler. Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okumayý kurs dýþýnda öðrenenlerden hafýz olmak isteyenlerin seçimi de ayný usul ile yapýlýr.

Hafýzlýða ayrýlan öðrenciler için, komisyonca örneði Baþkanlýkça belirlenen bir belge düzenlenir ve kayýtla ilgili diðer belgelerle birlikte öðrenci dosyasýnda saklanýr.

Bir yerde birden çok kurs olduðu takdirde, hafýzlýða çalýþan öðrenciler bu amaçla ayrýlacak bir kursta toplanabilirler. Hafýzlýða baþlatýlan öðrenciler, hafýzlýklarýný tamamlayýncaya kadar iki yýl eðitim-öðretime devam ederler. Bu süre en çok bir yýl daha uzatýlabilir.

Dinlenme tatili

Madde 18- Kur’an kurslarý, yarý yýl dinlenme tatiline ilköðretim ve orta öðretim kurumlarý ile birlikte girer. Ayrýca, doðal afet, kötü hava þartlarý ve benzeri sebeplerle okullar tatil edildiði takdirde o yerdeki Kur’an kurslarý da kendiliðinden tatile girer.

Haftalýk ders saatleri ve ders konularýnýn iþlenmesi

Madde 19- Kurslarda haftalýk ders saatleri:

a) Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuma çalýþmalarý yapýlan kurslarda: 18 saat Kur’an-ý Kerim, 1 saat Ýtikat, 3 saat Ýbadet, 1 saat Siyer, 1 saat Ahlâk dersi olarak 24 saat zorunlu ders yapýlýr.

b) Hafýzlýk çalýþmasý yapýlan kurslarda; haftalýk ders programlarý 24 saat üzerinden düzenlenir. Bu sürenin 20 saati Kur’an-ý Kerim, 1 saati Ýtikat, 1 saati Ýbadet, 1 saati Siyer ve 1 saati de Ahlâk dersi için ayrýlýr.

Gerektiðinde kurslarda ikili öðretim yapýlabilir.

Tekli eðitim-öðretim yapýlan kurslarda dersler 45, teneffüsler 15 dakika; ikili eðitim-öðretim yapýlan kurslarda ise dersler 40, teneffüsler 10 dakika olarak uygulanýr.

Programlarda yer alan dersin konusu, Öðrenci Yoklama ve Ders Defterine yazýlarak dersi iþleyen öðretici tarafýndan imzalanýr.

MART-2000 ARALIK–2003 Y–28/4

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yönetim

Kursun yönetimi ve kurs yöneticisi

Madde 20- Kurslarýn yönetimi, ilgili müftünün gözetimi altýnda kurs yöneticisine aittir.

Birden fazla öðretici olan kurslarda öðreticilerden birisi müftülüðün teklifi ve mülkî amirin onayý ile kurs yöneticisi olarak görevlendirilir ve adý Baþkanlýða bildirilir. Bir öðretici bulunan kurslardaki öðreticiler ayný zamanda o kursun yöneticisidirler.

Öðreticilikte geçici olarak görevlendirilecekler

Madde 21- (Deðiþik: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Kurslarda öðretici ihtiyacýnýn kadrolu öðreticilerle karþýlanmasý esastýr. Ancak bu ihtiyaç kadrolu öðreticilerle karþýlanamadýðý takdirde, Devlet memuru, memur emeklisi veya sigortalý olup Kur’an kursu öðreticiliði yapabilecek niteliðe sahip olanlar, ilgili müftünün teklifi ve mülki amirin onayý ile geçici olarak Kur’an kursu öðreticiliðinde görevlendirilebilir.

Kur’an kursu öðreticilerinde 23.11.1999 tarihli ve 23885 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Sýnav, Atama, Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliðinde belirtilen nitelikler aranýr.

Öðreticilerin baþka kurslarda geçici olarak görevlendirilmesi

Madde 22- Öðrencisi bulunmayan kurslarýn öðreticileri, yaz aylarýnda öðretici ihtiyacý olan baþka kurslarda müftülükçe geçici olarak görevlendirilebilir.

Memur olmayanlarýn kurslarda çalýþtýrýlmasý

Madde 23- Kadrolu personel dýþýnda, kurslarda ve eklentilerinde görev alacak olanlar, ilgili müftünün teklifi ve mülki amirin onayý ile görevlendirilirler.

Ýzinler

Madde 24- Kur’an kursu öðreticileri, kurslarda eðitim-öðretim devam ettiði sürece yýllýk izin kullanamazlar.

Ek ders ücretleri

Madde 25- Kurslarda yönetici ve öðretici olanlar ile öðreticilikte geçici olarak görevlendirilenlerin ek ders ücretleri, 29.8.1984 tarihli ve 84/8502 sayýlý Kararnamenin eki Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur’an Kurslarýnda Okutulacak Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretlerine Dair Esaslar’a göre ödenir.

En az beþ öðrenciye hafýzlýk yaptýran öðreticilere, öðretimin devam etmesi kaydýyla ek ders ücreti yýl boyunca ödenir.

Kurslarda bulundurulmayacak yayýnlar ve yasak faaliyetler

Madde 26- Kursta, Baþkanlýk ve diðer resmî kurum ve kuruluþlarýn yayýnlarý ile Baþkanlýkça uygun görülmüþ olan yayýnlarýn dýþýnda basýlý, sesli ve görüntülü yayýnlar ve Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý mührünü taþýmayan Kur’an-ý Kerimler bulundurulamaz ve öðrencilere tavsiye edilemez. Kursta siyasî nitelikte etkinliklere izin verilmez.

Kurslarda sosyal ve kültürel faaliyetler

Madde 27- Kurslarda, Kur’an kurslarýný tanýtmak, Kur’an öðretimini yaygýnlaþtýrmak ve verimi artýrmak amacýyla derslerin dýþýndaki vaaz, konferans, seminer ve benzeri sosyal ve kültürel etkinliklerin yapýlabilmesi ilgili müftülüðün iznine baðlýdýr.

ARALIK–2003 Y-28/5

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Sýnavlar ve Belge Ýþlemleri

Sýnav komisyonlarý

Madde 28- Kursta Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuyan öðrencilerin sýnavlarýný yapacak olan komisyonlar, ilgili müftü, müftü yardýmcýsý, Kur’an kursu müdürü, vaiz veya murakýbýn baþkanlýðýnda, sýnavý yapýlacak kursun yöneticisi ve sýnava girecek öðrencinin öðreticisi olmak üzere üç kiþiden oluþur. Öðreticisi tek olan kurslarda sýnav komisyonu yukarýda belirtilenlerden birinin baþkanlýðýnda kurs öðreticisi ve müftünün uygun bulacaðý bir din görevlisinden oluþur. Ýhtiyaç duyulmasý hâlinde bu komisyonlarýn sayýsý çoðaltýlabilir.

Yurt içinde ve yurt dýþýnda hafýzlýk tespit sýnavý komisyonlarý Baþkanlýkça oluþturulur. Komisyon üyelerinin çoðunluðunda hafýzlýk þartý aranýr. Yurt dýþýnda Hafýzlýk Tespit Sýnav Komisyonu, din hizmetleri müþavirinin Baþkanlýðýnda kurulur, komisyon üyeleri yurt dýþýnda görevli olanlar arasýndan seçilir.

Sýnavlarýn þekli ve zamaný

Madde 29- Kur’an kurslarýnda okuyan öðrenciler için;

a) Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuma,

b) Hafýzlýk tespit,

sýnavlarý yapýlýr.

Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuma kursunu bitirme sýnavý, her öðretim yýlý sonunda, derslerin kesildiði günü izleyen ilk Pazartesi gününden itibaren programda yer alan konulardan sözlü olarak yapýlýr.

Hafýzlýk tespit sýnavý ise Baþkanlýk merkezinde, Baþkanlýkça uygun görülen illerde, yurt dýþý din hizmetleri müþavirliklerinde, din hizmetleri müþavirliði bulunmayan yerlerde ise ataþeliklerde sözlü olarak yapýlýr.

Dýþarýdan hafýzlýk belgesi almak isteyenler ile Kur’an kurslarýna devam edip önceki yýllarda yapýlan hafýzlýk tespit sýnavlarýnda baþarýlý olamayanlardan tekrar sýnava girmek isteyenler, 30 Nisan tarihine kadar bulunduklarý il müftülüklerine dilekçe ile baþvururlar.

Müftülükler, hafýzlýk tespit sýnavýna girecek Kur’an kursu öðrencileri ile dýþarýdan sýnava girmek için baþvuranlarýn isim listelerini ayrý ayrý düzenleyerek 15 Mayýs tarihine kadar Baþkanlýða gönderirler.

Kur’an kursu öðrencisi veya dýþarýdan sýnava girecek her adaya ilgili müftülüklerce fotoðraflý ve onaylý sýnava giriþ belgesi verilir. Sýnava girecekler, sýnava giriþ belgesi ile birlikte nüfus cüzdaný fotokopisi ve sýnav giriþ belgelerindeki fotoðrafýn ayný olan iki adet vesikalýk fotoðrafý yanlarýnda bulundururlar.

Baþkanlýk merkezindeki hafýzlýk tespit sýnavýna girmek isteyenler ise, bir dilekçe ile, nüfus cüzdaný fotokopisi ve yeni çekilmiþ üç adet vesikalýk fotoðrafla birlikte Baþkanlýða baþvururlar. Baþkanlýkça kendilerine fotoðraflý ve onaylý sýnav giriþ belgesi verilir.

Yurt dýþýnda sýnava girmek isteyenler de yukarýda belirtilen belgelerle birlikte din hizmetleri müþavirliklerine ve ataþeliklerine baþvururlar, müþavirlik ve ataþeliklerce kendilerine fotoðraflý ve onaylý sýnav giriþ belgesi verilir.

Deðerlendirme

Madde 30- Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuma kurslarýnda yapýlan sýnavlarda deðerlendirme, her ders için ayrý ayrý olmak üzere 100 puan üzerinden yapýlýr. Baþarýlý sayýlabilmek için derslerin her birinden en az 50 puan alýnmasý þarttýr.

Hafýzlýða çalýþmýþ olan öðrencilerin hafýzlýk tespit sýnavlarýnda deðerlendirme ise, sadece Kur’an-ý Kerim’i hýfz için 100 puan üzerinden yapýlýr. Baþarýlý sayýlabilmek için en az 50 puan alýnmasý þarttýr.

ARALIKMART-2000 –2003 Y–28/6

Belge iþlemleri

Madde 31- Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okuma kurslarýný baþarýyla bitiren öðrencilere Baþkanlýkça bastýrýlan ve müdür veya yönetici tarafýndan imzalanýp ilgili müftü tarafýndan onaylanan Kur’an-ý Kerim’i yüzünden okumayý öðrenenlere mahsus Kur’an Kursu Bitirme Belgesi verilir.

Bu belgeler, müftülüklerde bulunan belge defterine kaydedildikten sonra ilgililere imza karþýlýðýnda teslim edilir.

Hafýzlýk tespit sýnavýnda baþarýlý olanlara Baþkanlýkça Hafýzlýk Belgesi verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Yaz Kurslarý (1) (2)

Yaz kurslarý

Madde 32-(Deðiþik: 27.8.2000 tarih ve 24153 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik birinci fýkra: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik birinci fýkra: 23/12/2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Okullarýn tatil olduðu zamanlarda, ilköðretimin 5 inci sýnýfýný tamamlayan öðrenciler için kanuni temsilcilerinin talebine baðlý olarak Kur’an-ý Kerim’i ve mealini öðrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliþtirebilmeleri amacýyla Milli Eðitim Bakanlýðýnýn denetim ve gözetiminde yaz Kur’an kurslarý ýlýr. Ancak, bu kurslarýn süresi iki ayý ve haftada beþ günü aþamaz.

Kurs binalarý, camiler ve müftülüklerce uygun görülecek diðer yerler müftülükçe açýlacak bu kurslara tahsis edilebilir. Ayrýca, halk eðitimi hizmeti binalarýndan ve taþýmalý eðitim uygulamasý nedeniyle atýl durumdaki ilköðretim okulu binalarýndan valilik onayý ile bedelsiz olarak yararlanýlabilir.

(Deðiþik üçüncü fýkra: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik üçüncü fýkra: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Bu kurslarda günde üç saat eðitim-öðretim yapýlýr. Bu sürenin iki saati Kur’an-ý Kerim ve meali, bir saati de itikat, ibadet, siyer ve ahlak dersi için ayrýlýr.

(Deðiþik dördüncü fýkra: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik dördüncü fýkra: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Yaz Kur’an kurslarýnýn açýlýþý, kayýt tarihleri, yer ve sayýlarý milli eðitim müdürlüklerinin görüþü alýnarak müftülüklerce tespit edilir.

Yaz kurslarýna katýlanlar için bitirme sýnavý yapýlmaz.

(Ek fýkra: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Mülga: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete)

Akþam Kurslarý (3)

Madde 32/A (Ek madde: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Mülga: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete)

1 Bölüm baþlýðý, 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Yönetmeliðin 4 üncü maddesi ile deðiþtirilmiþ ve metne iþlenmiþtir.

2 Bölüm baþlýðý, 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Yönetmeliðin 4 üncü maddesi ile deðiþtirilmiþ ve metne iþlenmiþtir.

3 Bu madde baþlýðý, 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Yönetmeliðin 4 üncü maddesi ile eklenmiþ ve metne iþlenmiþtir.

ARALIK–2003 Y-28/7

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Camilerde Kur’an Eðitimi

Camilerde Kur’an-ý Kerim Eðitimi

Madde 33- Kurs bulunmayan veya bulunup da ihtiyaca cevap vermeyen yerlerde il veya ilçe müftüsünün teklifi, il veya ilçe milli eðitim müdürlüðünün uygun görüþü ve mülki amirin onayý ile camilerde Kur’an-ý Kerim eðitimi verilebilir. Eðitimlerde müftülüklerce görevlendirilen imam-hatip, müezzin-kayyýmlar arzu eden vatandaþlara Kur’an-ý Kerim’i ve gerekli dini bilgileri öðretirler.

Bu eðitimlere ilköðretim çaðýný geçenler katýlabilir. Müracaat çok olduðu takdirde, ilgili müftülük yaþ gruplarýna göre bir sýnýflandýrma yapar ve ders saatlerini bu sýnýflandýrmayý gözönünde bulundurarak düzenler.

Eðitime katýlan her gruba, her gün iki saat ders verilir. Bu derslerde, Bakanlýkça kurslar için kabul edilen müfredat programlarýndan ve ders kitaplarýndan yararlanýlýr.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Öðrenci Yurt veya Pansiyonlarý

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

ýlýþ ve Yönetim

ýlýþ

Madde 34- Yurt veya pansiyonlar, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nca açýlan Kur’an Kurslarýnda okuyan öðrencilerin barýnma ve beslenmelerini saðlamak üzere, ilgili müftünün teklifi ve mülkî amirin onayý ile açýlýr.

ýlýþta aranacak belgeler

Madde 35- Yurt veya pansiyon olarak kullanýlacak binanýn, kullanýþ amacýna her bakýmdan uygun ve yeterli olduðuna dair;

a) Bayýndýrlýk ve iskan müdürlüðü veya belediye fen iþleri müdürlüðü teknik raporu,

b) Saðlýk müdürlüðü raporu,

c) Millî eðitim müdürlüðü raporu,

d) Ýtfaiye müdürlüðü raporu,

aranýr.

Yurt veya pansiyonlarýn açýlýþýnda aranacak fizikî þartlar

Madde 36- Yurt veya pansiyon olarak kullanýlacak binalarda açýlýþ izni verilebilmesi için aþaðýdaki þartlar aranýr.

a) Bina; kârgir, prefabrike veya betonarme olmalý, giriþ ve servis kapýlarý bulunmalý,

b) Binanýn tamamý Baþkanlýða en az üç yýllýk tahsis edilmiþ olmalý,

c) Bina içinde;

1-Yönetici odasý,

2-Ziyaretçi odasý,

3-Etüd ve çalýþma odasý,

4-Kitaplýk,

5-Yatakhane,

6-Revir,

7–15 öðrenci için en az 1 adet WC,

8–25 öðrenci için en az 1 adet banyo,

9–10 öðrenci için en az 1adet lavabo,

10-Lokal veya kantin,

11-Yemekhane,

12-Mutfak, kiler, bulaþýk yýkama yeri,

13-Yedek su deposu,

ARALIKMART-2000 –2003 Y–28/8

14-Saðlýk þartlarýna uygun aydýnlatma ve ýsýtma sistemi,

15-Yangýn merdiveni ve yangýna karþý yeterli söndürme malzemesi ve tesisatý,

16-Telefon,

bulunmalýdýr.

Hizmete açýlma ve kapanma zamaný

Madde 37- (Deðiþik birinci fýkra: 24.11.2003 tarih ve 25299 sayýlý Resmi Gazete; Deðiþik birinci fýkra: 23.12.2003 tarih ve 25325 sayýlý Resmi Gazete) Yurt veya pansiyonlar eðitim-öðretim yýlý devamýnca hizmete açýk bulundurulur. Yurt veya pansiyonlarýn kapanýþ saatleri, bulunduklarý þehirlerin özellikleri ile ulaþým durumu dikkate alýnarak yurt veya pansiyon yöneticisi tarafýndan tespit edilir, müftünün onayý ile uygulanýr.

Öðrenciler yurt veya pansiyondaki etüd, yemek ve yatýþ saatleri ile yurt veya pansiyonun kapanýþ saatine riayet etmek mecburiyetindedirler.

Yurt veya pansiyonlara öðrenci kabulü

Madde 38- Yurt veya pansiyonlara öðrenci kabulünde aþaðýdaki öncelik sýrasý dikkate alýnýr.

a) Öksüz ve yetim olanlar,

b) Fakir olanlar,

c) Anne ve babalarý yurt dýþýnda olanlar,

d) Mahrumiyet bölgesinde olup devam edeceði türde Kur’an kursu bulunmayan yerlerden gelenler,

e) Mahrumiyet bölgesi dýþýnda olup devam edeceði türde Kur’an kursu bulunmayan yerlerden gelenler.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yurt veya Pansiyon Yönetimi

Yönetim

Madde 39- Kur’an kursu öðrencilerinin barýndýðý yurt veya pansiyonlarýn yönetimi ve diðer hizmetleri müftülüklerce saðlanýr.

Müftü bu hizmetleri yürütmek üzere, Kur’an kursu müdürünü veya kurs öðreticilerinden birini veya bunlarýn bulunmamasý hâlinde müftülük personelinden veya din görevlilerinden uygun görülecek birini mülkî amirin onayý ile görevlendirir. Yurt veya pansiyon görevlileri de ayný usulle görevlendirilir.

Yurt veya pansiyon yöneticisi, yurt veya pansiyonla ilgili hizmetlerin yürütülmesinden müftüye karþý sorumludur.

Yurt veya pansiyon yöneticisinin görevleri

Madde 40- Yurt veya pansiyon yöneticisinin görevleri þunlardýr:

a) Yurt veya pansiyonu yürürlükte bulunan mevzuat ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yönetir.

b) Öðrencilerin yurt veya pansiyona kayýt ve kabullerini yapar, beslenme, barýnma, ýsýnma, genel kültürlerini geliþtirme ve spor yapma ihtiyaçlarýný karþýlar. Saðlýk problemleri ile ilgilenir. Eðitimlerine yardýmcý olur.

c) Yurt veya pansiyonda disiplin, temizlik, tertip ve düzeni saðlar. Özellikle banyo, çamaþýrhane, yatakhane, tuvalet ve lavabolarýn daima temiz ve tertipli olmasýný temin eder. Yurt veya pansiyonun genel temizliðinin yapýlmasýný saðlar.

d) Yurt veya pansiyona kayýtlý olmayan öðrenciler ile yabancýlarýn yurt veya pansiyonda barýndýrýlmalarýný önler.

ARALIK–2003 Y-28/9

e) Etütlerin zamanýnda ve verimli olarak yapýlmasýný saðlar.

f) Yurt veya pansiyon binasýnýn ve içindeki her türlü alet ve malzemenin bakým ve onarýmýný zamanýnda yaptýrýr, yangýndan korunma tedbirlerini alýr. Ayrýca yurt veya pansiyonun genel korunma tedbirlerini alýr.

g) Yurt veya pansiyondaki kitaplýðýn zenginleþtirilmesini ve öðrencilerin faydalanmalarý için açýk bulunmasýný saðlar.

h) Öðrencilerin ziyaretçi kabul etme saatlerini ve yerlerini düzenler.

ý) Yemekhane, yatakhane ve diðer hizmet yerlerinin açýlýþ kapanýþ saatlerini tespit eder ve düzenli uygulanmasýný saðlar.

i) Yurt veya pansiyonda çalýþan hizmetli, aþçý gibi diðer personelin görevlerini müftünün onayý ile tespit eder, herkesin kendi görevini zamanýnda ve en iyi bir þekilde yapmasýný saðlar.

j) Yurt veya pansiyon görevlilerinin veya nöbetçi öðreticilerin nöbet çizelgelerini hazýrlar ve uygulanmasýný saðlar.

k) Müftü tarafýndan yurt ve pansiyonla ilgili verilecek diðer görevleri yapar.

Nöbetçi öðretici

Madde 41- Nöbetçi öðreticinin görevleri þunlardýr:

a) Yurt veya pansiyonda kalan öðrencilerin ders saatleri dýþýnda eðitimleri ile ilgilenir.

b) Öðrencilerin etüdlerde ders çalýþmalarýný saðlar, gerektiðinde derslerinde onlara yardýmcý olur.

c) Öðrencilerin günlük vakit çizelgelerini uygular, etüdlerde yoklama yapar, gece bekçilerini ve diðer görevlileri kontrol eder, onlara gerekli talimatlarý vererek, disiplin ve emniyeti temin eder.

d) Öðrencilerin vaktinde yatýp kalkmalarýna, düzenli bir þekilde yemek yemelerine ve diðer sosyal ihtiyaçlarýný karþýlamalarýna yardýmcý olur.

e) Öðrencilerin iyi alýþkanlýklar kazanmalarýna ve kötü alýþkanlýklardan kaçýnmalarýna yardýmcý olur.

f) Hastalanan öðrencilerin durumlarý ile ilgilenir, yurt veya pansiyon görevlisine bildirir.

g) Yurda veya pansiyona gelen misafirlerle ilgilenir, onlara yardýmcý olur, disiplinsiz hareketlere imkân vermez.

h) Yurt veya pansiyon nöbet defterine nöbeti ile ilgili hususlarý yazar, önemli olaylarý en kýsa sürede yurt veya pansiyon görevlisine bildirir.

ý) Müftü ile yurt veya pansiyon yöneticisi tarafýndan verilecek diðer görevleri yapar.

Evci çýkma ve izin

Madde 42- Öðrenciler velilerinin yazýlý isteði üzerine, kursa dönüþlerinde evde kaldýklarýna dair imzalý bir belgeyi yurt veya pansiyon yönetimine vermeleri þartýyla cumartesi, pazar veya resmî tatil günlerinde, yurt veya pansiyonun bulunduðu yerdeki akrabasýnýn yanýna evci çýkabilirler. Öðrenciler, velilerinin yazýlý izni olmaksýzýn geceyi hiçbir þekilde yurt veya pansiyon dýþýnda geçiremezler. Aksine hareket edenlerin, velilerine en kýsa zamanda haber verilmek suretiyle yurt veya pansiyonla iliþkileri kesilebilir.

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için öðrencilere yurt veya pansiyon görevlisinin gözetiminde izin verilebilir.

Malî iþler

Madde 43- Yurt veya pansiyonlarda kâr amacý güdülmez. Ancak yürütülen hizmetlerin devamýný ve iyileþtirilmesini saðlamak için, hayýrseverlerden ve mecburi olmaksýzýn, maddî durumu elveriþli olan öðrenci velilerinden, makbuz mukabili baðýþ alýnabilir.

Aynî yardýmlar da belge düzenlenerek kabul edilebilir.

ARALIKMART-2000 –2003 Y–28/10

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kur’an Kursu, Yurt veya Pansiyonlarýn Denetimi

Denetim ve gözetim

Madde 44- Kur’an kurslarý ile yurt ve pansiyonlarýn denetimi, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý müfettiþleri, ilgili müftü ve müdürler tarafýndan yapýlýr.

Ayrýca bu kurslar ile yurt ve pansiyonlar üzerinde, 1739 sayýlý Millî Eðitim Temel Kanununun 17 ve 56 ncý maddeleri ile 22.7.1999 tarihli ve 4415 sayýlý Kanuna göre Millî Eðitim Bakanlýðýnýn ve 5442 sayýlý Ýl Ýdaresi Kanununa göre de vali ve kaymakamlarýn gözetim ve denetim yetkileri saklýdýr.

Yurt veya pansiyonun kapatýlmasý

Madde 45- Yapýlan denetleme sonucunda;

a) Atatürk ilke ve inkýlâplarýna aykýrý hareket edildiði,

b) Devletin, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüðünü bozma doðrultusunda faaliyet gösterildiði,

c) Bölgecilik ve ýrkçýlýk propagandasý yapýldýðý,

d) Yapýlan ikazlara raðmen tâbi olduklarý mevzuat hükümlerine ve bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uyulmadýðý,

e) Sorumlu olduðu öðrencilerin barýnma, beslenme, eðitim ve öðretim ihtiyaçlarýnýn karþýlanmadýðý,

f) Öðrencilerin güvenliðinin saðlanmadýðý ve tehlikeye sokulduðu,

tespit edilen yurt veya pansiyonlar kapatýlýr.

Kapatýlma iþlemleri mahallin mülkî amirinin onayý ile yapýlýr. Sonuç Baþkanlýða bildirilir.

Kapatýlma kararý alýnan yurt veya pansiyonlarda kalan öðrencilerin barýnmalarý konusunda gerekli tedbirler ilgili müftülükçe alýnýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Defter, Belge ve Faaliyetler

Kurslarda, yurt veya pansiyonlarda bulundurulacak defterler ve diðer gerekli belgeler

Madde 46- Kurslarda bulundurulacak defterler ve diðer gerekli belgeler þunlardýr:

a) Öðrenci sicil defteri ile öðrenci yoklama ve ders defteri,

b) Kursun açýlýþ onayý ile kursta öðreticilik yapanlarýn atama onaylarý,

c) Öðrenci durum çizelgesi ile belge alanlarýn listeleri,

d) Kursla ilgili mevzuat,

e) Gelen ve giden yazýlar.

Yurt veya pansiyonlarda bulundurulacak defterler ve dosyalar þunlardýr:

a) Gelen-giden evrak defteri,

b) Ambar esas defteri,

c) Ambar hesaplarýný denetleme defteri,

d) Öðrenci eþya daðýtým defteri,

e) Revir defteri,

f) Öðrenci yoklama ve izin defteri,

g) Öðrenci kütük defteri,

h) Ziyaretçi defteri,

ý) Olay kayýt defteri,

i) Kitaplýk defteri,

j) Teftiþ defteri ve dosyasý,

k) Öðrenci özel dosyasý veya fiþi,

l) Erzak muayene raporlarýnýn saklandýðý dosya,

m) Yazýþma dosyalarý,

n) Günlük tabela.

MART-2000ARALIK–2003 Y-28/11

Faaliyetlerin bildirilmesi

Madde 47- Yurt veya pansiyonun yýllýk faaliyetleri, her yýl eðitim-öðretim sezonu sonunda, özet bir raporla müftülüðe bildirilir. Bu raporda yeni yýl için ihtiyaç duyulan hususlar hakkýndaki tekliflere de yer verilir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönerge

Madde 48- Bu Yönetmelikle düzenlenen konularda Baþkanlýk yönerge çýkarma yetkisine sahiptir.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

Madde 49- 16.11.1990 tarihli ve 20697 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kur’an Kurslarý Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

Madde 50- Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

Madde 51- Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yürütür.

ARALIKMART-2000 –2003 Y–28/12

Linkler
Devlet Daireleri
Bankalar
Gazete & Haber
Televizyon
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý
Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Ýletiþim
Bize Ulaþýn
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakýf Çalýþanlarý Birliði Sendikasý

Gazi Mustafa Kemal Bulvarý (GMK Bulvarý) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaþa V.D.        Vergi Numarasý : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Haklarý Saklýdýr
Tasarým & Yazýlým :
Networkbil.net