İLAHİYAT ÖNLİSANS MEZUNLARININ MAĞDURİYETİ ÖNLENMELİDİR

İlahiyat önlisan mezunlarına lisans tamamlama hakkı verilmesi diyanet camiasında çalışanları memnun etmedi. Din görevlileri “Haberi müjde olarak veriyorsunuz. Gücünüz yetiyorsa İLİTAM’a geçişi sağlayın” diyerek tepki gösteriyor.

İlahiyat önlisans mezunlarına kendi alanlarında lisans tamamlama hakkı verilmelidir

“Hatırlanacağı gibi Sağlık Alanı önlisans Mezunlarının Lisans Tamamlama Programlarına alınması 19/11/2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 Sayılı Kanun'un Geçici 69. Maddesi uyarınca sağlık alanındaki önlisans mezunları için lisans tamamlama programı açılması hükmü getirilmişti. Buna göre sağlık çalışanları ancak kendi alanlarında lisans tamamlama programından faydalanabiliyor. Aynı hükmün din görevlilerinin lisans tamamlaması için de getirilmesini isteyen Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, bu uygulama adil değil. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışanlara kendi alanlarıyla ilgili lisans tamamlama hakkı verilmelidir, diyerek tepki gösterdi.

Farklı bölümlerde lisans tamamlamanın faydası olmayacaktır.

Şenocak konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İlahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı verilmesi yutturmacadan başka bir şey değil. Sağlık çalışanları gibi kendi alanlarında lisans tamamlama hakkı verilmemiştir. Kendi alanları dışında lisans tamamlamanın diyanet camiasında çalışanlara hiçbir faydası olmayacaktır. Din görevlileri için lisans tamamlama adeta zorlaştırılıyor. Lisans mezunları ile aynı haklara sahip olmak için okuyan din görevlilerimiz talebin çok olması bahanesiyle çeşitli kriterlerle karşılaşıyor ve lisans tamamlamaya giremiyorlar. Hâlbuki önlisans mezunu olan din görevlilerimiz için uzaktan eğitim modeli bir umut olmuştur.”

İlahiyat Fakültelerine sınavsız geçiş hakkı verilmelidir.

İlahiyat önlisans mezunlarına tanınan hakla Açıköğretim Fakültesi İşletme, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Konaklama İşletmeciliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi derslerden birinin fark derslerini vererek lisans programına sınavsız geçiş hakkı verilmiştir. İlahiyat önlisans mezunu olan bir din görevlisinin bu bölümlerden mezun olması ne işine yarayacak? diyen Şenocak, şöyle devam etti: “Din-Bir-Sen olarak ilahiyat önlisans okuyanların aynı bölümde lisans tamamlamasını istiyoruz. İlahiyat ile ilgisi bulunmayan, örneğin İşletme ve İktisat Bölümlerinin fark derslerini vermek suretiyle bu bölümlerden mezun olacak din görevlileri yine mağdur olacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz.”

Kurum içindeki adil olmayan uygulamalar:

Geçmişte ilahiyat önlisans mezunlarının diplomalarına YÖK tarafından ‘sadece din hizmetlerinde geçerlidir’ ibaresi yazılması nedeniyle binlerce din görevlisi mağdur olmuştur, diyen Şenocak, kurum içinde adil olmayan uygulamaların devam etmesi kurumun saygınlığını yok ediyor. Kurum içindeki adaletsizlikler bir an önce giderilmelidir. İlahiyat  önlisans mezunu olup Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan binlerce din görevlisi var. Lisans mezunlarıyla aynı işi yapmalarına rağmen özlük hakları lisans mezunlarından daha düşük seviyede diyerekbunların çözülmesini istedi. Şenocak, kurum içindeki adaletsiz uygulamalarla ilgili olarak şunları söyledi: “İşletme Fakültesi mezunları Şube Müdürlüğü sınavlarına girdikleri zaman ilahiyat mezunlarıyla aynı sorular soruluyor. İlahiyat mezunlarına 240 kontenjan verilirken, diğer lisans mezunlarına 40 kontenjan tanındı. Üstelik bu sınavla ilgili baraj puanları birbirinden farklı uygulandı. Müftülüklerde görev yapan İşletme ve diğer fakülte mezunları ile ilahiyat mezunları arasında çok ciddi ayırım yapılıyor. Örneğin; İlçe Müftülüğünde görev yapan İşletme Fakültesi mezunu bir memura vekâlet verilmiyor. Müftü izine ayrıldığı zaman ilahiyat önlisans mezununa vekâlet veriliyor.

İlahiyat önlisans mezunları yurtdışı görevleri için başvuru yapabildikleri halde diğer lisans mezunlarına bu hakkın tanınmaması büyük bir adaletsizlik.  

Dolayısıyla öncelikle kurum içerisindeki adaletsizlikler giderilmelidir. D.İ.B. ilahiyat ön lisans mezunlarının kendi alanlarında lisans tamamlama programlarına girebilmeleri için gerekli çalışmayı yapmalıdır. Diğer alanlarda lisans tamamlamak, ilahiyat önlisans mezunlarının hiçbir işine yaramayacaktır. 2 yıl; emek, para ve zaman boşa harcanacaktır.

Kurum içerisinde ilahiyat mezunları için bütün haklar verilirken, diğer lisans mezunlarının bu haklardan yoksun bırakılması adil değil. Örgün okuduğu halde lisans mezunlarına verilen haktan yoksun bırakılmış diyanet çalışanları olduğu yönünde şikâyetler alıyoruz.

İLİTAM Programına DGS şartı olmadan geçiş sağlanmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan din görevlileri iktisat ve işletme gibi farklı bölüm ve alanlarda eğitim almak istemiyor. Kendi alanlarında okuyarak uzmanlaşmak istiyorlar. Din görevlileri İLİTAM programlarına DGS şartı olmadan geçiş hakkı istiyor. Sayın Başkanımız Mehmet Görmez’in bu konuda da desteğini bekliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net