Camilerimiz, İnsan Ve Şehir Buluşmasının Merkezidir

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, camilerin sadece ibadet edilen yer olarak algılandığını, toplum hayatının içinde bu şekilde yer edindiğini söyleyerek, camilerimizi sekiz on yaşlı insanla ibadet edilen yer olmaktan kurtaralım, dedi.

Şenocak, camilerimiz ile ilgili yanlış algının değiştirilmesi gerektiğini belirterek yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamasında şunları söyledi: “Camilerimizi hep ibadet edilen yer olarak biliyoruz. Sekiz on yaşlının namazını kıldığı, sonrasında duvar dibine oturup sohbet ettiği, hiçbir sosyal aktivitesinin olmadığı mekânlar olarak benliğimize yerleştirildi. Geçmişte Diyanet İşleri Başkanlığı yapan zatlar bu konuyu önemsemedi. Bunun sonucunda camilerimiz sadece yaşlı ibadethanesine dönüştü. Çocuklarımız, gençlerimiz unutuldu. Camilerimizin hayatın gerçeği olduğu unutturuldu.

Kurtuluş Savaşı verdiğimiz dönemlerde camilerimiz, millet ruhunun şahlandığı yerler olmuştur. İmamlarımız ve vaaz veren din âlimlerimiz, vatan, millet, bayrak, din ve namus gibi önemli değerlere sahip çıkılması noktasında Müslümanları bu mekânlarımızda uyandırmıştır. Müslümanlar, camilerde toplanmış, sohbet etmiş, teşkilatlanmış, bayrağın değerini bu mekânlarda öğrenmiştir.

Dinin, ne yaş ayrımı ne de cinsiyet ayrımı vardır. Din, insanlık için en tabii ve fıtri bir ihtiyaçtır. Dinsiz millet olmaması bu yüzdendir. Her dinin de bir mabedi mutlaka vardır. Bu mabetler kutsal yerlerdir. Buralara özel ihtimam gösterilir, korunur. Müslümanlar için camii ve mescitler, insanların sosyalleşmesini sağlayan mekânlardır. İnsanların bir araya gelmesine vesile olmuştur. Bilgi ve tecrübeler paylaşılmış, halk aydınlatılmıştır. Müslümanların dini mekânları, Allah (c.c) tarafından “Allah’ın evleri” olarak isimlendirildiği için bu mekanların Müslümanlar için önemi daha fazladır.

Camilerimiz, daima hayatın içinde yer almıştır. İmece usulü camiler yaptırılmış, imece usulü temizlik yapılmış, para toplanmış, ihtiyaçları giderilmiştir. Cenaze namazlarımız camilerimizde kılınarak bu mekânlardan kaldırılmıştır. Bayramlarda ilk bayramlaştığımız yerlerdir. İbadetin yanı sıra, yardımlaşma, hoşgörü, iyilik yapmak gibi kavramların dile getirildiği ve toplumda hayata geçirildiği mekânlardır. Camilerimiz, hayatımızın içinde bizimle birlikte yaşayan kültürümüzdür. Bu kültürün özünde insan vardır. İnsanın oluşturduğu şehir kültürü vardır. Dolayısıyla camilerimizi, hayatın içinden, insandan ve şehir kültüründen ayrı düşünmek mümkün değildir.

Türkiye nüfusu, farklı kültür katmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu etnik gruplardan oluşuyor. Herkesin kültürü farklı, herkesin camiye bakış açısı farklıdır. Bu farklılıklara camii kültürünü benimsetmek, hoşgörü kültürünü oluşturmak, yardımlaşma, dayanışma ve iyilik yapmak kültürünü geliştirmek için camii kültüründen faydalanmak gerekiyor. Bunun için camilerimizi nezih mekânlar haline getirmek zorundayız. Camilerimizi sosyal hayatın bir parçası olarak kabul edip, toplumsal fayda sağlayan çeşitli etkinliklerle benimsetmeliyiz. Önünden geçip gidilen mekân olarak değil, faydalı bilgilerin edinileceği mekânlar olarak algı oluşturmalıyız. Müslüman kimliğinin benimsetileceği mekân, camilerimizdir. Bu nedenle camilerimiz hak ettiği değeri yeniden kazanmalı ve toplum hayatının içinde önemli bir yeri olduğu anlaşılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net